Besök på tulpan- och blomodlingen Sörby Handelsträdgård

En solig fredag i februari besökte vi klimat- och arbetsvillkorcertifierade Sörby Handelsträdgård som ligger i utkanten av Gävle. Vi fick en guidad tur av delägaren Lars Hallenberg och förutom gott fika och många skratt fick vi också lära oss en hel del om både tulpaner och hur arbetet på Sörby ser ut.

Odlingen på Sörby har varit igång i imponerande 120 år och har länge varit ett av de främsta tulpanföretagen vi har i Sverige. Det familjeägda företaget drivs idag av tredje generationen och odlar förutom tulpaner ett stort antal blommor och krukväxter.

En tiondel av alla tulpaner

Varje år odlas 100 olika tulpansorter på Sörby och närmare en tiondel av alla tulpaner som säljs i Sverige kommer just härifrån. Lars Hallenberg (delägare, trädgårdstekniker och försäljningschef) var den som visade runt bland växthusen och odlingarna. Lars har jobbat på anläggningen i 25 år och hans passion för arbetet och sina medarbetare var något som lyste igenom stort när han visade oss runt.

Klimatcertifierade sedan 2010

Sörby, som blev klimatcertifierade inom Svenskt Sigill 2010, arbetar ständigt för att vara i framkant när det kommer till miljö och hållbarhet. Klimatcertifieringen hos Svenskt Sigill kräver att man uppnår bland de hårdaste miljökraven i världen och Lars berättade för oss hur det fungerar i praktiken hos dem.

- Vår ambition är att minska energiförbrukningen på alla sätt vi kan. Exempelvis använder vi fjärrvärme som består av överblivet spill, förnybara energikällor och miljömärkt el: det vill säga el som enbart kommer från förnybara källor. Vi använder bästa möjliga klimatstyrning (rätt avancerade datorsystem, faktiskt) och så har vi energivävar och täckmaterial i växthustaken för att bli så energieffektiva som möjligt.

Odling med omtanke

Under tiden som Lars tog med oss längs stora tulpantäckta ytor i växthusen berättade han om företagets policy, “odling med omtanke”, och att det syftar till mer än bara växterna på Sörby.

- En av våra största drivkrafter har alltid varit att vi vill skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt för våra medarbetare. Vi arbetar metodiskt för att minska tunga lyft, minimera arbetet med kemikalier och öka inflytandet hos de anställda. Som anställd hos oss spelar det ingen som helst roll var man kommer från eller vilket språk man pratar.

Vi fick också berättat för oss hur viktigt Lars och de andra ägarna ser på arbetsvillkoren för de anställda.
Han berättade bland annat att de har samarbete med skolungdomar i åldrarna 14 till 17 från Gävle som kommer till Sörby och packar blombuketter på helgerna, något som har blivit ett viktigt och värdefullt utbyte mellan ungdomarna och de som driver företaget.

Rundturens sista anhalt under vårt besök var packningshallen och kylrummen. Lars gav en intressant genomgång av hur varje steg går till i processen från sättlök till skördad blomma, och det var inte särskilt svårt att förstå att det är mycket hjärta och engagemang som ligger bakom de anställdas insatser på Sörby Handelsträdgård. Varje tulpan plockas förhand av erfarna medarbetare och packas omsorgsfullt innan de transporteras vidare till utvalda distributörer.

Svenskt Sigill hade en lärorik och väldigt trevlig dag hos Sörby och vi ser fram emot fler besök i framtiden!

Skrivet av
Maria Strömberg, praktikant inom kommunikation på Svenskt Sigill
26/2-20