Fakta om matproduktion och klimat

Hur kan klimatpåverkan från produktionen av mat och blommor i Sverige minska? Det vet vi svaret på. Inom Svenskt Sigill tittar vi alltid på det vetenskapliga läget när vi uppdaterar våra regler. Ibland blir det en större genomgång som resulterar i en rapport och andra gånger väver vi in kunskapen direkt i våra regler. Här hittar du olika vetenskapliga genomgångar och rapporter som gjorts genom åren.

Beräkning av minskat klimatavtryck för Svenskt Sigill Klimatcertifierad 2020

Svenskt Sigills klimatcertifiering har fokus på att göra inte bara att räkna på klimatåtgärder. Vi jobbar hårt för att rätt ågärder ska göras på rätt plats och i rätt tid. Men ibland tar vi fram beräkningar också. Här har vi låtet forskare från RISE - Research Institutes of Sweden - räkna på effekter av olika åtgärder som nu ingår i den nya versionen av klimatcertifieringen från 2020. Bland annat kommer klimatpåverkan från odling av ärter minska med 25% till 2025 och över 30% till 2028. 

Utdrag ur RISE rapport Minskning av klimatavtryck för klimatcertifierad växtodling.pdf

Så kan klimatpåverkan från primärproduktion i Sverige minska - rapport år 2020
Som underlag till en större uppdatering av klimatcertifieringen har vi låtit flera av landets främsta forskare titta på kunskapsläget för år 2020. Klicka på länken nedan för att komma till rapporten

RISE rapport 2019 121 Svenskt Sigill Klimatcertifierad  2020 03 11 .pdf>>

Underlagsrapporter 2008-2012
Klimatcertfieringen startade år 2010 och inför detta togs ett stort underlagsmaterial fram. Här kan du djupdyka i hur klimatpåverkan från produktionen av mat och blommor såg ut under den perioden. 

Underlagsrapporter för utveckling av reglerna 
2008-1 Klimatpåverkan vid produktion och fiske av fisk och skaldjur.pdf>>

2009-1 Klimatpåverkan från primärförpackningar.pdf>>

2009-2-Utsläpp av växthusgaser från foderproduktion.pdf>>

2009-3-Utsläpp av växthusgaser i mjölkproduktionen.pdf>>

2009-4-Utsläpp av växthusgaser vid produktion av nötkött.pdf>>

2009-5-Utsläpp av växthusgaser vid produktion av griskött.pdf>>

2009-6-Utsläpp av växthusgaser vid produktion av kycklingkött.pdf>>

2009-7-Utsläpp av växthusgaser vid produktion av ägg.pdf>>

2010-1-Klimatpåverkan från livsmedelstransporter.pdf>>

2010-2 Utsläpp av växthusgaser vid produktion av lammkött.pdf>>

2011-1 Utsläpp av växthusgaser i växtodling.pdf>>

2011-2 Primärproduktion förstudie köldmedium och energianvändning.pdf>>

2012-1 Recognition of equivalent certification systems.pdf>>

 

Så mycket minskar klimatpåverkan med klimatcertifiering 
2009 Kvantifiering-av-klimatcertifieringens-effekter-mjölk.pdf>>

2010 Kvantifiering-av-klimatcertifieringens-effekter-gris.pdf>>

2012 Kvantifiering-av-klimatcertifieringens-effekter-–-fisk.pdf>>

2012 Kvantifiering-av-klimatcertifieringens-effekter-–-kyckling-och-ägg.pdf>>

2012 Kvantifiering-av-klimatcertifieringens-effekter-–-nötkött.pdf>>

2012 Kvantifiering-av-klimatcertifieringens-effekter-–-växtodling.pdf>>

 

 

 

Svenskt Sigill Klimatcertifierad

För ett minskat klimatavtryck

Klimatcertifierade grisar har mindre klimatavtryck

Detta gör bonden för att minska utsläppen av växthusgaser.

Klimatcertifierade grönsaker har mindre klimatavtryck

Det här skiljer en klimatcertifierad odlare från en vanlig. Läs mer

Klimatcertifierad kyckling har mindre klimatavtryck

Detta gör bonden för att minska klimatpåverkan och därför är klimatcertifierad kyckling den enda som får grönt ljus för klimat i Världsnaturfonden WWFs Köttguide.

Klimatmärkta ägg har lägre klimatavtryck 

Halverat klimatavtryck och från hönor som har det bra. Läs mer

Klimatcertifierade blommor har mindre klimatavtryck

Detta gör odlaren för minskad klimatpåverkan i blomproduktionen.