Miljömärkningen för svensk mat och blommor

Märkningen tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan och omfattar dessutom både djuromsorg och livsmedelssäkerhet. ​Minskad klimatpåverkan, ökad biologisk mångfald och ett hållbart vattenuttag är exempel på områden där Svenskt Sigill driver utvecklingen inom lantbruket.

Regelverket kontrolleras på gården av oberoende kontrollanter eftersom märket bygger på en så kallad tredjepartscertifiering. Varje typ av produktion har sin specifika regelhandbok. För en enda morot krävs det till exempel att bonden måste följa över 105 kontrollpunkter för att får använda ett Svenskt Sigill märke. Det gör det till en liten nätt utmaning att sammanfatta allt som Svenskt Sigill innebär. När man jobbar med hållbarhet på riktigt finns det inga enkla svar på svåra frågor.  

För att få använda märkningen Svenskt Sigill ska maten eller blommorna komma från odling eller djuruppfödning som är certifierad enligt IP Sigill. Denna kvalitetssäkring går utöver gällande lagstiftning inom djuromsorg, miljöansvar och livsmedelssäkerhet. 

Märkningen Svenskt Sigill bygger på certifieringar från företaget Sigill Kvalitetssystem och kontrolleras på gården av oberoende kontrollanter vartannat år.

Om du verkligen vill nörda ner dig i reglerna som ligger bakom märken inom Svenskt Sigill så kan du också läsa alla våra regelhandböcker.

Svenskt Sigill Klimatcertifierad

För ett minskat klimatavtryck

Svenskt Sigill Naturbeteskött

För den biologiska mångfalden

Svenskt Sigill

Tar ett helhetsperspektiv på hållbarhetsfrågan

Svenskt Sigill Arbetsvillkor

Från schyssta arbetsgivare

Flera märken - alltid hållbarhet i fokus

I Svenskt Sigill familjen finns det flera olika nivåer och märken. Tillvalsnivån Klimatcertifierad, Naturbeteskött och Arbetsvillkor tillhör de vassaste miljömärkningarna i världen.

Frågor och svar

Undrar du något mer kring Svenskt Sigill? Då bör du kunna hitta svaret här!