Alltid svensk råvara och svenskt ursprung

Våra regler är så mycket mer än svensk lag, samtidigt som Svenskt Sigill bara finns på svenska produkter. Det är så självklart att vi ibland nästan glömmer att prata om det.

När du köper mat eller blommor märkta med Svenskt Sigill kan du vara säker på att den är odlad, född, uppfödd, producerad, slaktad, förädlad och förpackad i Sverige. 

Svenskt Sigill garanterar spårbarhet hela vägen tillbaka till den enskilda gården eller odlingen. I vissa fall t.o.m till det specifika fält där grödan har växt.

Råvaror och växter som märks med Svenskt Sigill ska bestå av 100% Sigillråvara.

Krukväxter, perenner och vedartade växter ska ha haft den huvudsakliga odlingstiden eller tillväxten i Sverige. 

Alla ingående ingredienser i en sammansatt produkt ska ha svenskt ursprung. En sammansatt produkt kan vara tex en korv eller smaksatt yoghurt. Den huvudsakliga råvaran som tex blåbär och mjölk i blåbärsyoghurt eller kött i en korv ska alltid vara certifierad enligt Svenskt Sigill. 

Om någon råvara som behövs i produkten inte odlas i Sverige till exempel citron eller choklad så tillåter vi max 10% vegetabiliska råvaror som inte har svenskt ursprung.

För animaliska livsmedel som kött, mjölk eller fisk finns inga undantag, där tillåts endast råvaror med svenskt ursprung. 

Bönder i framkant

De odlare och bönder som är certifierade enligt Svenskt Sigill är de som vill vara i framkant när det gäller hållbarhetsfrågor. De vill att Svenskt Sigill ska använda den senaste vetenskapen och forskningen och de hjälper till att omsätta den i praktiken på gården eller i odlingen.