Magnus Johansson och Lena Lindahl på Nibble Gårdsgris vann år 2019. Nibble Gårdgris kombinerar klimatsmart produktion med god djuromsorg och har ett gediget kretsloppstänkande.

- Det här känns jättehärligt! Utan att tänka klimat och på vilket sätt just vår verksamhet påverkar naturen omkring oss finns det ingen framtid, säger Magnus Johansson och Lena Lindahl, Nibble Gårdsgris.

Häng med till Nibble Gårdsgris och se när vi överraskade vinnarna.

Vänligen godkänn marknadskakor för att se videoinnehållet

Ändra inställningar

Motivering från juryn:

Nibble Gårdsgris kombinerar klimatsmart produktion med god djuromsorg och har ett gediget kretsloppstänkande.

Nibble Gårdsgris har en lång historia av att arbeta med kontinuerliga förbättringar för ett mer hållbart jordbruk. De samverkar med forskare för att hitta nya metoder att sänka sin miljöpåverkan och behålla en god djurvälfärd. De arbetar med energieffektivisering genom att bygga unika energisnåla stallar och de använder bara förnybar el samt är andelsägare i en solelspark.

Det som imponerade mest på juryn var Nibbles systematiska arbete med kväveeffektivitet och kretslopp av näring på gården, vilket är den mest betydande källan till klimatgaser på en grisgård. Nibble är klimatcertifierade inom Svenskt Sigill. De är duktiga kommunikatörer och genom sina produkter har de konkreta alternativ för kunder som vill välja ett mer klimatsmart alternativ.

Om priset Årets klimatbonde

2019 var det första gången som priset delas ut. White Guide Green kartlägger och utser de grönaste matvarubutikerna enligt kriterier som är framtagna i samarbete mellan White Public, Världsnaturfonden WWF och Bergkvist Publishing. Svenskt Sigill Klimatcertifierad är en märkning för mat och blommor producerade i Sverige med lägre klimatpåverkan.

Juryn bestod av:

Ola Hansén,Senior rådgivare hållbar energi och klimat, Världsnaturfonden WWF
Louise König, Senior advisor inom hållbart företagande och konsumtion
Malin Komaiszko, projektledare White Guide Green
Katarina Ahlmén, kvalitetschef Svenskt Sigill

Foto: Robert Paraniak

Gårdsfisk blev Årets Klimatbonde år 2020 >>>

Kriterier för Årets Klimatbonde >>>